fredag 28. mars 2008

46 sider, snart 50?



Are we going somewhere? Håper det. Punkt 16, enkel linjeavstand, 4,4 høyre/venstre-mark, 4,8 oppe/nede-marg, som anbefalt av Rune Christiansen, som også har deler av manuset til gjennomlesing for se om det er liv laga. Ved å sette det opp slik blir det omtrent som romansider, så det du ser på er muligens 46 sider i et romanprosjekt. Hvis jeg står løpet ut. Jeg har jo en tendens til å flytte på meg, gi opp, eller begynne på noe nytt når ting først begynner å gå bra. Time will show.

Tittel: Paa turne
Forfatter: Knut Hamsun
Utgitt: 1960
Lest: mars 08












Ah, du Knut, du Knut. Dette er en samling på tre foredrag som vår venn holdt i Kristiania i 1891. Jeg fant boka i hylla på hytta til Bjørgulf og Nanna (type tante og onkel), og fordypet meg i den i påsken. Og Hamsun hadde noen gode poenger. Evt. har. Om psykologien i den norske litteraturen, som han var veldig opptatt av. I det første foredraget, Norsk literatur", gjør han rede for hvorfor han synes Bjørnstjerne Bjørnson er en "pedagog for voksne børn". Kostelig lesning. Ibsen får også kjørt seg.

Jeg vet ikke hvor lett denne er å få tak i lenger, men jeg fant et eksemplar på antikvariat.net, som, i skrivende stund, er å finne her

søndag 23. mars 2008

En god latter...

Etter 2 timer på pugster.no, sånn bare for å komme i gang med skrivingen, snublet jeg over denne:


http://view.break.com/388549 - Watch more free videos

Og lo til jeg fikk tårer i øya. Sånn. Nå kanskje jeg kan få skrevet litt.

mandag 17. mars 2008


Tittel: Artikler 1993-2004
Forfatter: Dag Solstad
Utgitt: 2004
Lest: februar/mars 08






For å si det sånn: mens jeg leste Artikler 1993-2004 leste jeg først én bok parallelt, den måtte jeg legge bort da språket overhodet ikke holdt mål sammenlignet med Solstad. Deretter begynte jeg på én til. Den kommer det en omfattende slakt av etter hvert.

Artikler 1993-2004 er, som tittelen antyder, en artikkelsamling. Artiklene har vært publisert både her og der, i tidsskrifter, aviser, festskrifter, artikkelsamlinger osv, og omhandler temaer så forskjellige som fotball, politikk, skøytesport og rosekrigen. Og bare så det er sagt, jeg er ikke fotballinteressert. Jeg har ment at det fremstår som litt hjernedødt å bruke så mange timer på fotball som mange gjør, men her kommer Solstad og feier meg av banen (!). I en artikkel beskriver han Sandefjords nedrykksstrid så medrivende at selv jeg nesten måtte reise meg opp fra horisontal stilling for å være litt spent. Misforstå meg rett - jeg synes fortsatt fotball er noe tull, det burde vært lovfestet at kun lag innen sykkelavstand fra hverandre kunne spille mot hverandre, makslønn for en fotballspiller kunne f.eks. vært 500k og overgangssummene ubetydelige, men Solstad klarer på en merkverdig måte å få meg engasjert i Sandefjord ILs nedrykksstrid. Det må være språket. Det finnes rett og slett ingen måte for en jypling som meg å beskrive Solstads språk på. Det må oppleves. Og hvis du er fotballinteressert får du pokker meg like Solstad også. Jeg kaster meg over Roman 1987...