søndag 30. september 2007

Spontanoppgave, Spedbarnsdød

Oppgave: på fem-ti minutter, skriv en dialog som omhandler temaet spedbarnsdødelighet.
Besvarelse:

⎯ Like greit
⎯ Hva da?
⎯ At han daua
⎯ Du synes det var like greit at ungen din daua?
⎯ Ja, det koster jo en del spenn å ha en unge
⎯ Du er i sjokk
⎯ Det er jo som å vinne i Lotto. Plutselig har jeg fått frigjort 200 tusen spenn over de neste 10 åra.
⎯ Du må prate med noen, mann
⎯ Prater jo med deg nå
⎯ Jojo, men jeg veit da pokker hva jeg skal si til det her. Er du ok?
⎯ Ja, ok. Og stinn av gryn.

Tittel: Flytande bjørn
Forfatter: Frode Grytten
Utgitt: 2005
Lest: september 2007

Grytten kan utvilsomt skrive (å fy faen for en harry ting å skrive - men jeg lar det stå. Hvis du leser det, Grytten, er du mer enn velkommen til daske meg litt rundt), men jeg er usikker på om han burde holde seg til novellene. Litt mye innhamring av hovedpersonens karakter. Boka er kort (unnagjort på en koselig kveld), men kunne gjerne vært lenger. Kanskje jeg hadde fått litt bedre tak på den da. Eller kanskje det bare er nynorsken? Trivelig bok, eller God bok, som Minken ville sagt, men ingen stayer i bokhylla. Takk til Joakim for lån.

Tittel: Frihetens øyeblikk
Forfatter: Jens Bjørneboe
Utgitt: 1966
Lest: september 2007


Tror jeg må få ned hele Bestialitetens historie-trilogien før jeg uttaler meg for bastant om denne. Men jeg liker det gammelmodige språket. Synes fortellerstemmen er engasjerende som faen. Sitter bare og krysser fingrene for at fønvinden ikke skal streife over Bø. Rånerne er gale nok som de er.

Tittel: Jack
Forfatter: Ulf Lundell
Utgitt på norsk: 1977
Lest: august 2007
Selv etter 30 år sitter denne boken som et hardt slag i mellomgulvet. En av de bøkene som har gått mest inn på meg de siste åra. Planlegger å lese den på ny rett etter jul. Like etter jeg begynte på forfatterstudiet dro en kar i klassen åpningslinjene from heart på et vorspiel:

Det var på den tida jeg bodde i en park etter å ha bodd hos ei skreppe som gikk på syre og som mistenkte telefonsamtalene Bart og jeg hadde om Hemningways noveller for å være fordekt drittpreik om hennes kisopplegg.

Match made in heaven.